ANP XTRA

Er komt toch een uitzondering op de regels voor invallers op basisscholen. Het gaat om een tijdelijke maatregel die is bedoeld om problemen door de Wet werk en zekerheid (WWZ) op te lossen. Dat heeft de PO-Raad bekendgemaakt.

Voor de periode met het meeste ziekteverzuim, januari tot maart, mogen invallers in 2017 en 2018 komen lesgeven zonder dat die invalbeurt meetelt voor hun maximaal toegestane aantal tijdelijke contracten. 

Basisscholen trokken massaal aan de bel over de problemen die zij ondervinden bij het inschakelen van een invalkracht als een juf of meester ziek is. Die invallers zijn steeds moeilijker te vinden. Deels komt dat door een oplopend lerarentekort. 

Flexwet

Maar de scholen wezen ook naar de nieuwe flexwet. Die bepaalt dat invallers na een bepaald aantal invalbeurten een vast contract moeten krijgen. Een keer een dag invallen telt al als een tijdelijk contract, waardoor invallers snel aan het toegestane maximum van tijdelijke contracten zitten. 

"De bedoeling van de wet is dat leraren een vast contract krijgen", zegt minister Asscher. Scholen zeggen op hun beurt geen geld te hebben om iedereen een vast contract aan te bieden.

Volgens de PO-Raad is deze ministeriële uitzondering nodig om het ergste leed te verlichten voor scholen. Maar het is volgens de koepel geen structurele oplossing. Minister Asscher is het daarmee eens. "We weten dat er een lerarentekort is en dat dat alleen maar toeneemt. Daar zit het probleem." De betrokken partijen gaan aan tafel om te werken aan een blijvende oplossing.

STER reclame