1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

12-jarige jongen wilde aanslag plegen op Duitse kerstmarkt

Een 12-jarige Duitse jongen van Iraakse afkomst heeft de afgelopen weken twee maal geprobeerd een aanslag te plegen in de stad Ludwigshafen, onder meer op de plaatselijke kerstmarkt. De jongen, voor zover bekend de jongste terreurverdachte ooit in Duitsland, handelde mogelijk in opdracht van IS.

Dit meldt het Duitse blad Focus op basis van informatie van de Duitse justitie en veiligheidsdiensten. De aangehouden jongen is volgens een officier van justitie "religieus sterk geradicaliseerd".

Zijn eerste poging op de kerstmarkt, op 26 november, mislukte omdat het ontstekingsmechanisme van zijn zelfgemaakte bom niet werkte. De jongen zou vervolgens op 5 december een bom hebben verstopt in een rugzak in de buurt van het stadhuis van Ludwigshafen, waar ook een winkelcentrum is gevestigd.

Het explosief bestond uit een glazen pot met springstof, waaraan met plakband spijkers waren bevestigd. Een passant ontdekte de rugzak en waarschuwde de politie. Die bracht de bom later tot ontploffing.

Telegram-berichten

Volgens de openbare aanklager die het onderzoek leidt, is de in Ludwigshafen geboren jongen mogelijk "aangespoord of aangestuurd" door een onbekend lid van IS. Hoe justitie de jonge verdachte op het spoor is gekomen, is niet duidelijk, maar volgens de Duitse omroep SWR kreeg hij instructies via de mobiele berichtendienst Telegram.

Hij zou in de zomer hebben overwogen om naar Syrië te reizen en zich daar aan te sluiten bij IS. Sinds zijn aanhouding verblijft hij in een jeugdinstelling. Hij kan zelf niet strafrechtelijk worden vervolgd, aangezien de leeftijdsgrens in Duitsland op 14 jaar ligt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl