IMF-topvrouw Christine Lagarde tijdens het proces
NOS Nieuws

Aanklager wil vrijspraak voor IMF-baas Lagarde

De aanklager in het proces tegen Christine Lagarde eist vrijspraak voor de IMF-topvrouw. In een proces in Parijs wordt ze beschuldigd van nalatigheid tijdens haar ministerschap in een affaire rondom de bekende zakenman Bernard Tapie. Maar het bewijs is volgens de aanklager 'flinterdun'.

Lagarde was in 2007 net minister van Financiën in het kabinet van president Sarkozy. In die tijd oordeelde een geschillencommissie dat de Franse overheid ruim 400 miljoen euro aan Tapie moest betalen. De voorzitter van die commissie was een goede bekende van de ondernemer, die onder meer oud-eigenaar is van sportartikelenfabrikant Adidas.

Affaire

De betaling werd goedgekeurd door toenmalig minister Lagarde. Vorig jaar oordeelde de rechter dat de betaling ten onrechte was vastgesteld en dat het bedrag moest worden teruggevorderd.

Volgens drie onderzoeksrechters had Lagarde een belangrijk aandeel in de totstandkoming van de afspraak en moest zij ook terechtstaan. Afgelopen maandag begon het proces tegen Lagarde. Zij heeft zelf altijd elke verantwoordelijkheid ontkend.

De regeling was onderdeel van een langlopende affaire in Frankrijk, waarin de Bernard Tapie, diens goede vriend oud-president Sarkozy en hooggeplaatste ambtenaren een prominente rol spelen. Zo bleek Tapie in die periode zeventien keer op het Elysée te zijn geweest. Ook de bewuste afspraak over de miljoenenbetaling werd op het presidentieel paleis gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl