Tweet van een wijkagent. De dakloze is door RTV Rijnmond onherkenbaar gemaakt
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Rotterdamse politie zet daklozen te kijk op Twitter

Meerdere politieke partijen in Rotterdam willen dat agenten stoppen met het versturen van tweets met foto's van daklozen. Volgers van de politie krijgen te zien hoe de zwervers worden gevonden en daarna weggestuurd uit parkeergarages of parken.

"Misselijkmakend en vernederend", zo noemt Arno Bonte van GroenLinks in Rotterdam de tweets die de politie plaatst over daklozen in de stad. De partij wil de politie onmiddellijk stopt met dergelijke Twitterberichten, zegt Bonte tegen RTV Rijnmond.

"Het gaat hier om de meest kwetsbare mensen in onze samenleving, mensen die helemaal niks meer hebben. Die worden publiekelijk te kakken gezet door de politie", aldus Bonte.

Ook andere partijen, zoals de VVD, zijn kritisch. ''Het dient geen nut en mensen worden ermee geschaad'', zegt Antoinette Laan van de VVD in de raad.

Laan zet vraagtekens bij de rechtmatigheid van het Twitterbeleid van de politie. ''Als dit zou mogen, zou iedereen die zonder licht fietst in Rotterdam ook zomaar ineens op social media geplaatst mogen worden. Ik ben benieuwd of dit mag.''

Schande

Zo blijken de daklozen in de stad er zelf ook over te denken. ''Je wordt gewoon te schande gezet. Het zijn ook mensen. Iedereen heeft een verhaal'', vertelt een man die al drie jaar dakloos is en noodgedwongen in vuilnisbakken zoekt naar eten.

Een andere zwerver is evenmin enthousiast: ''Ik hoop dat die mensen nooit meemaken wat wij meemaken'', vertelt de ex-gedetineerde, die regelmatig wordt weggestuurd door agenten.

De politie benadrukt dat daklozen in principe nooit herkenbaar in beeld worden gebracht. ''Is dat wel het geval, dan passen we dat aan'', zegt een woordvoerster in een schriftelijke reactie. Enkele eerdere tweets zijn inderdaad verwijderd.

Wijkagenten gebruiken sociale media als Twitter om Rotterdammers te laten zien dat ze optreden tegen overlast, aldus de politie. ''De politie verwijst daklozen naar de beschikbare opvang, we kunnen hen echter niet dwingen in een nachtopvang te slapen. Dat gaat agenten ook aan het hart.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl