Liesbeth van Tongeren
NOS NieuwsAangepast

Van Tongeren toch op kandidatenlijst GroenLinks

Liesbeth van Tongeren komt toch op de kandidatenlijst van GroenLinks voor de Tweede Kamer. Nadat de kandidatencommissie haar had gepasseerd, begonnen sympathisanten een actie voor haar en de leden hebben Van Tongeren nu in een onlinereferendum op de zesde plaats gezet.

Ze zit sinds 2010 in de Kamer voor GroenLinks. Ze houdt zich daar onder meer bezig met milieuzaken. De afgelopen tijd heeft het Kamerlid zich bijvoorbeeld intensief bemoeid met de gevolgen van de gaswinning in Groningen.

Van Tongeren zei in een reactie dat ze ongelooflijk blij is met de steun van de leden. Ze was verrast dat ze aanvankelijk niet op de lijst stond en ze kon de redenen niet goed begrijpen. "De leden hebben dat gecorrigeerd; zo werkt dat in een democratie."

Op de lijst van GroenLinks is verder weinig veranderd. Na lijsttrekker Klaver staat voormalig Europarlementariër Buitenweg op de tweede plaats en Oxfam Novib-directeur Van der Lee op de derde. De vroegere fractievoorzitter Van Ojik komt op plek 10. GroenLinks heeft nu vier zetels in de Tweede Kamer. In de meest recente Peilingwijzer staat de partij op 12 tot 14 zetels.

Het was de eerste keer dat GroenLinks een referendum over de kandidatenlijst organiseerde. 34 procent van de leden deed eraan mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl