Boomstra heeft wereldtitel dammen binnen

Aangepast
ANP

Roel Boomstra heeft de wereldtitel dammen veroverd. De 23-jarige Groninger boekte in Scheveningen in de tweekamp tegen de 18-jarige Jan Groenendijk zijn vierde overwinning in tien partijen en is daarmee in de resterende twee duels niet meer in te halen.

Wereldtitel Dammen
@Wereldtitel2016
De nieuwe wereldkampioen #dammen is 23 jaar oud, student natuurkunde @univgroningen en heet Roel Boomstra! #wereldtiteldammen
2 jaar geleden

Boomstra neemt de titel over van de Rus Aleksandr Georgijev. Die besloot na tien wereldkampioenschappen zijn titel niet te verdedigen. Harm Wiersma was in 1984 de laatste Nederlandse kampioen. Nadien ging de titel altijd naar een dammer uit de Sovjet-Unie, dan wel Rusland.

De tiende partij ging gelijk op, totdat Groenendijk op de 37ste zet blunderde. Hij staakte daarop direct de strijd.

Rare fout

"Dit is een droom die uitkomt. Ik ben heel blij dat ik het vandaag heb kunnen beslissen", zei Boomstra na afloop tegen RTV Drenthe. "Ik mikte op een remise, maar Jan maakte een hele rare fout waardoor ik de partij zelfs won."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Boomstra grapt na wereldtitel: nu kan mijn echte leven beginnen
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Als klein jongetje droomde Boomstra al van de wereldtitel. Op 23-jarige leeftijd heeft hij 'm al. Wat nu? "Nu kan mijn echte leven gaan beginnen, haha."

STER Reclame