ANP

De continuïteit bij de Belastingdienst is niet in gevaar, zei staatssecretaris Wiebes van Financiën donderdagmorgen in een debat in de Tweede Kamer. Hij reageerde daarmee op de Vereniging van Hogere Ambtenaren (VHMF), die vreest dat door het inkrimpen van personeelsbestand het werk wel in gevaar komt. De staatssecretaris herkent dat beeld niet. 

In een brief eerder deze week kwam de vereniging van hoge ambtenaren met een noodkreet: ze vrezen dat het personeelsbestand bij de Belastingdienst zal terugvallen van ongeveer 30.000 naar 23.000 man.

Onder curatele 

De Belastingdienst staat onder curatele van de Staat sinds een uit de hand gelopen vertrekregeling te veel geld bleek te kosten. "Binnen die financiële kaders moet er nog flink bezuinigd worden", zei  VHMF-woordvoerder Rutten eerder deze week. 

Volgens Rutten is op materieel al veel bezuinigd, en is de FIOD en de douane toegezegd dat ze op gelijke sterkte blijven. "Dus kun je alleen nog op personeel bezuinigen bij de Belastingdienst," redeneert Rutten. De VHMF zegt ervan uit te gaan dat de dienst tot 23.000 mensen zal terugvallen.

Wiebes herkent die cijfers niet. "Ik verwacht geen getallen van 23.000." Eerder beraamde hij dat het aantal medewerkers na de reorganisatie op 26.500 zal uitkomen.

Kamerleden zeiden in het debat zich zorgen te maken over de onrust onder het personeel van de Belastingdienst. Volgens CDA-Kamerlid Omtzigt is de onvrede groot. VVD-Kamerlid De Vries maakt zich zorgen over kwaliteit en continuïteit. Wiebes zei te hopen dat klachten van het personeel bij de leiding terecht komen. "Het vertrouwen moet hersteld worden", erkende hij.

STER reclame