op een loos moment in de hand
NOS NieuwsAangepast

Verbruik 4G-data in jaar tijd verdubbeld

Het 4G-datagebruik in Nederland heeft een grote sprong gemaakt. In de maanden april, mei en juni werd er 30 miljoen gigabyte verbruikt. Vorig jaar was dat nog zo'n 15 miljoen gigabyte. Het verbruik via 3G nam ook toe, maar die stijging is veel kleiner, schrijft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in zijn kwartaalonderzoek naar telecom in Nederland.

In vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar is de stijging minder groot. Toen werd er 23 miljoen gigabyte verbruikt. Voor de beeldvorming: het streamen van een film via Netflix in hd-kwaliteit kost zo’n 3 GB.

"Er zijn de afgelopen tijd veel acties geweest van providers zodat klanten gebruik konden maken van veel grotere databundels", zegt ACM-woordvoerder Pauline Gras. "Dat heeft goed gewerkt." Daarnaast is Tele2 sinds een jaar actief als 4G-provider, wat ook zorgt voor een stijging.

De afgelopen jaren waren de databundels die werden aangeboden vrij conservatief, het maximum was een paar gigabyte. Inmiddels worden er bundels van meer dan 10 en 20 gigabyte aangeboden, waardoor mensen minder hoeven op te letten. "Het lijkt erop dat we meer data durven te gebruiken", zegt Gras.

Of deze grote stijging gaat doorzetten is afwachten. Daar durft de ACM niks over te zeggen.

Vier-in-een-pakket

Naast het dataverbruik signaleert de telecomwaakhond dat het steeds gebruikelijker is om een zogenoemd vier-in-een-pakket aan te bieden, waardoor je een mobiel abonnement combineert met vaste telefoonlijn, internet en tv.

Daardoor kunnen providers scherpere aanbiedingen doen. Zowel KPN, als T-Mobiel, Vodafone en Tele2 biedt dat soort pakketten aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl