President Poetin en premier Abe schudden elkaar de hand in Nagato AFP

President Poetin is in Japan voor een tweedaags bezoek. Het is voor het eerst sinds de annexatie van de Krim dat Poetin een van de G7-landen bezoekt. 

De Russische president wordt met alle egards ontvangen, zegt correspondent Kjeld Duits. Het is de zestiende keer dat Abe en Poetin elkaar ontmoeten. "Poetin wordt als een oude vriend onthaald. Ze gaan vandaag zelfs gezamenlijk naakt in een zwavelbad", zegt Duits. 

Tijdens het bezoek staan twee belangrijke onderwerpen op de agenda: economische samenwerking en de Koerilen, een eilandengroep ten noorden van Japan. De eilanden staan een vredesverdrag tussen Rusland en Japan al sinds de Tweede Wereldoorlog in de weg. 

Tot het einde van de oorlog waren de eilanden Japans grondgebied. Kort erna nam de Sovjet Unie de eilanden in bezit. In 1956 herstelden Rusland en Japan de banden en onderhandelden zij over het teruggeven van een aantal van de 56 eilanden, zegt Duits. Zonder resultaat. De Sovjet Unie wilde de twee kleinste eilanden Shikotan en Habomai teruggeven. Japan verwierp dit bod, omdat het ook twee andere eilanden wilde hebben. "Sindsdien is er niets veranderd en is er nog steeds geen vredesverdrag", zegt Duits. 

Kleine kans

De kans is niet erg groot dat Poetin en Abe nu wel een akkoord bereiken over het teruggeven van de eilanden, zegt Duits. "Japan wil eigenlijk vier eilanden. 70 procent van de Russen wil de eilanden allemaal behouden. Poetin wil dat zelf ook. Begin deze maand zijn nota bene nog raketten geplaatst op de twee grootste eilanden Kunashiri en Etorofu."

De eilanden zijn van grote strategische waarde, zegt Duits. "Het is voor Rusland de ingang naar de Grote Oceaan. Het is de enige manier om de VS het hoofd te bieden, mocht er oorlog plaatsvinden."

Voor Japan zijn de eilanden aantrekkelijk wegens de spanningen met China rond de eilanden in de Zuid-Chinese Zee. "Japan wil heel erg graag troepen verplaatsen van de noordelijke naar de zuidelijke eilanden."

Economische samenwerking

Het is aannemelijker dat Rusland en Japan een akkoord tekenen over meer samenwerking op het economisch vlak, de handel, cultuur en wetenschap, zegt Duits. 

Poetin vindt het plan van Abe hierover erg interessant. "Door westerse sancties, waar Japan ook aan meedoet, gaat het slecht met de Russische economie. Economische samenwerking met de op twee na grootste economie ter wereld, is dus enorm interessant voor Poetin", zegt Duits. 

STER reclame