NOS VoetbalAangepast

Makkelie: videoscheids heeft zijn nut absoluut bewezen

De scheidsrechter op het veld bij Atlético Nacional tegen Kashima Antlers had het niet gezien, maar Danny Makkelie en zijn collega's in de videowagen wel. De overtreding van Orlando Berrío op Daigo Nishi werd in de videowagen geregistreerd, waarna Kashima een penalty kreeg en benutte. De primeur van de videoscheidsrechter.

"Het is super", zegt Makkelie. "Het gaat erom dat wedstrijden eerlijk verlopen en niet worden bepaald door een vergissing van de scheidsrechter. De videoscheidsrechter heeft zijn nut absoluut bewezen."

Penalty Kashima, met dank aan videoscheidsrechter Makkelie

Overtuigende beelden

Makkelie reconstrueert de situatie zoals hij die beleefde in de bus. "Op de schermen zagen we dat een Japanse aanvaller onderuitging in het strafschopgebied. Op dat moment was de aanleiding niet meteen duidelijk. Het spel ging door, terwijl wij in de wagen een paar herhalingen zagen. Daaruit bleek dat er een overtreding gemaakt werd door een verdediger van de Colombiaanse ploeg."

"Wij hebben de scheidsrechter toen gevraagd om de beelden op een monitor te bekijken. Dat kost tijd, maar het is wel heel lastig een scheidsrechter te vragen om een penalty te geven als hij de situatie volledig gemist heeft. Toen hij de beelden zag was hij meteen overtuigd."

Kashima verrast Atlético Nacional bij WK voor clubs

Buitenspel?

De overtreding was op de beelden duidelijk te zien, maar was het ook geen buitenspel? Daigo Nishi stond bij het nemen van de vrije trap achter de Colombiaanse verdediging. Van buitenspel was volgens Makkelie geen sprake. “De speler op wie de overtreding werd gemaakt, maakte op dat moment nog geen actief onderdeel uit van het spel.”

Die lezing bevestigt oud-arbiter Mario van der Ende. "Als hij de bal niet krijgt, kan hij ook geen buitenspel staan", aldus Van der Ende. "Hier is terecht 'wait-and-see' toegepast. Buitenspel gaat pas in als hij de bal zou hebben gekregen. Dat was nu niet het geval. Een correcte beslissing."

Juistheid boven tijd

Na de overtreding duurde het twee minuten en vijftien seconden voordat scheidsrechter Viktor Kassai naar de stip wees. maar dat vindt Makkelie geen probleem. "De juistheid van de beslissing gaat boven de tijd. De ene keer zijn we na tien of vijftien seconden klaar, de andere keer duurt het langer. Je bent ook afhankelijk van hoe snel je de juiste herhaling op je monitor krijgt. Je moet de juiste camerashots zien te vinden."

"De tijd die je kwijt bent aan de review als het spel stil ligt, wordt er aan het einde van de helft bijgeteld. Dat wordt gewoon door de vierde man bijgehouden."

Toch moet de videoscheidsrechter snel beslissen. "Toen de bal buiten het veld ging, konden we de scheidsrechter vragen even naar de beelden te kijken. Dat is belangrijk, want als het spel weer zou beginnen, had de penalty nooit gegeven kunnen worden."

"De Japanners hadden recht op een doelpunt. Uiteindelijk wordt het 3-0 en ligt de waarde niet meer zo op die strafschop."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl