Amerikanen stallen tanks en ander zwaar geschut in Limburg

Aangepast
Google Maps

In het Limburgse Eygelshoven wordt vanmiddag een opslagplaats voor Amerikaans legermaterieel geopend. De Amerikanen zullen in Eygelshoven honderden gevechtstanks, pantservoertuigen en zwaar geschut van een complete brigade opslaan: een zogenoemd US Armored Brigade Combat Team. 

De wapens kunnen worden ingezet als een NAVO-bondgenoot ondersteuning nodig heeft. De Nederlandse defensie helpt met het onderhoud, de bewaking en beveiliging. Het levert Limburg ongeveer honderd extra arbeidsplaatsen op.

Dit gebeurt vanwege de verslechterde veiligheidssituatie in Europa. Door plaatsing van het materieel in Europa kan de NAVO in geval van een crisis sneller in actie komen. Het moet ook bijdragen aan een geloofwaardige afschrikking in de richting van Rusland.

Met het doorknippen van een lint werd het wapendepot vanmiddag symbolisch geopend door de Amerikaanse luitenant-generaal Ben Hodges, Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp en burgemeester Jos Som van Kerkrade.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Depot voor Amerikaans legermaterieel geopend

Koude oorlog

Het is niet voor het eerst dat er Amerikaans materieel wordt gestald in Eygelshoven. Tot 2006 was dat ook het geval. Tijdens de Koude Oorlog had het Amerikaanse leger dergelijke opslagplaatsen in Brunssum, Coevorden, Ter Apel, Vriezenveen en Eygelshoven. 

Zo'n tien jaar geleden vond Washington het niet langer nodig om zo veel vooruitgeschoven materieel in Europa te hebben. Maar sinds de Russische annexatie van de Krim en de oorlog in Oost-Oekraïne is de situatie veranderd en is de spanning met Rusland opgelopen.

In een brief aan de Tweede Kamer omschreef minister Hennis van Defensie de komst van het Amerikaanse materieel als een uitdrukking van "de bondgenootschappelijke solidariteit" en een "herbevestiging van de trans-Atlantische band".

STER Reclame