ANP
NOS NieuwsAangepast

Roemer krijgt 'onvoorwaardelijke' steun van SP-fractie

De SP-fractie in de Tweede Kamer blijft intact. Dat is het resultaat van een ingelaste vergadering waarin de Kamerleden en de fractiemedewerkers zo'n drie uur lang spraken over de kritiek van enkele anonieme SP-Kamerleden in het AD. Na afloop zei Roemer dat de fractie onvoorwaardelijke steun heeft uitgesproken.

Kamerleden waren vanochtend in de krant kritisch over Roemers leiderschapskwaliteiten en zichtbaarheid. Er wordt gevreesd dat de partij bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart fors gaat verliezen. In de laatste Peilingwijzer staat de partij op dertien tot vijftien zetels. Er zitten momenteel vijftien SP'ers in de Kamer.

Roemer zei na afloop van het beraad dat er goede gesprekken zijn gevoerd en dat "iedereen elkaar goed in de ogen had gekeken". Er is ook heel veel verdriet, zei hij. De SP houdt interne kritiek doorgaans binnenskamers. "Wat overkomt ons? We zijn dit niet gewend."

Vertrouwelijk

Roemer wil niet zeggen of de anonieme klagers zich inmiddels hebben gemeld. Vanmiddag riep hij elk fractielid apart op zijn kamer om de kwestie te bespreken. "Het zijn vertrouwelijke gesprekken en de kern daarvan is dat het vertrouwelijk blijft", aldus de SP-leider.

Onze leider

Volgens Roemer gaat de SP eensgezind de strijd aan. "De fractie beseft verdomd goed dat wij hier niet voor onszelf zitten, maar voor de mensen die op ons gestemd hebben." SP-voorzitter Ron Meyer, die ook bij de vergadering was, zei na afloop dat zijn partij zich niet laat verdelen. "Hij is onze leider."

Vanmiddag noemde Roemer anonieme kritiek "buitengewoon laf". Volgens hem waren het waarschijnlijk Kamerleden die op een lage plaats op de kandidatenlijst zijn gezet of het niet eens zijn met zijn koers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl