Evernote laat een groepje medewerkers straks meelezen met notities Screenshot YouTube / Evernote
NOS Nieuws Tech Aangepast

Notitie-app laat medewerkers meelezen met gebruikers

Evernote, een veelgebruikte dienst om aantekeningen mee te maken, laat na 23 januari geselecteerde medewerkers meelezen met notities van gebruikers. Dat staat in de nieuwe privacyvoorwaarden van het bedrijf. Evernote zegt dit te doen voor controle. 

De notitie-app maakt gebruik van een technologie die machine learning wordt genoemd. Daardoor kan de app bijvoorbeeld herkennen welke notities mogelijk bij elkaar horen en daar suggesties voor doen. Om dat mogelijk te maken, moet het systeem wel de notities lezen. Dat systeem maakt volgens Evernote nog wel eens een foutje en dus gaat er een team toezicht op houden en ook meelezen.

Het bedrijf benadrukt dat dit team zo klein mogelijk wordt gehouden, dat de leden een veiligheidscontrole ondergaan en speciaal worden getraind. 

Als je niet wil dat je notities worden meegelezen, kun je dat via je accountpagina op evernote.com aangeven. Dat doe je door 'Sta Evernote toe om mijn data te gebruiken voor het verbeteren van mijn ervaring' uit te vinken. De dienst zegt dat je dan wel bepaalde functies gaat missen. Welke dat zijn, is niet duidelijk.

Meelezen

Dat applicaties 'meelezen' met notities is op zich niks nieuws. Dat is onder meer nodig als je in notities wil zoeken. Maar dat gebeurt bijna altijd automatisch via computersystemen en niet door medewerkers van een bedrijf.

Evernote heeft zo'n 200 miljoen gebruikers wereldwijd en wordt gebruikt om tussen verschillende apparaten notities te synchroniseren. In de dienst zitten geen advertenties. Er wordt geld verdiend via abonnementen die extra opties bieden.

STER reclame