NOS NieuwsAangepast

Hatsjoe! Gezondheid. Griepepidemie in Nederland

In Nederland heerst een griepepidemie, hebben het RIVM en het instituut Nivel vastgesteld. Het advies voor mensen met het virus: veel rusten, genoeg drinken en probeer anderen niet te besmetten.

Uitzieken is de beste remedie volgens huisartsen. Mensen met de griep kunnen lichamelijke inspanning beter vermijden. In bed blijven is niet noodzakelijk, voldoende uitrusten wel. Bij hoge koorts is drinken belangrijk om uitdroging te voorkomen.

Griepcheck

Om de kans op verspreiding te verkleinen: bedek uw neus en mond tijdens niezen, gebruik papieren zakdoekjes en was regelmatig uw handen. Twijfelt u of u bent aangestoken? Een online griepcheck kan uitkomst bieden.

Sociale media blijken een goede uitlaatklep voor grieppatiënten.

Van een epidemie is sprake als gedurende twee opeenvolgende weken meer dan 51 op de 100.000 mensen de huisarts bezoeken in verband met griepklachten en het griepvirus bij een deel wordt aangetoond.

In de afgelopen week gingen 61 per 100.000 inwoners naar de huisarts met griepachtige verschijnselen. In de week daarvoor waren het er 58 op de 100.000.

Gemiddeld negen weken

In de meeste gevallen wordt griep van het type A (H3N2) gevonden. Het RS-virus komt ook vaak voor. Vooral jonge kinderen kunnen daar last van hebben. Daartegen is nog geen vaccin beschikbaar.

De afgelopen twintig jaar duurden griepepidemieën gemiddeld negen weken. Het seizoen 2014/2015 was een uitschieter met een epidemie die begin december begon en 21 weken duurde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl