NOS VoetbalAangepast

Historisch: penalty op WK voor clubs, met dank aan 'videoref' Makkelie

Penalty Kashima, met dank aan videoscheidsrechter Makkelie

Tijdens de halve finales van het WK voor clubteams in Japan is voor het eerst in de geschiedenis van het mondiale voetbal een strafschop toegekend nadat de scheidsrechter de videobeelden had geraadpleegd.

De Hongaarse arbiter Viktor Kassai deed na een half uur een beroep op videoscheidsrechter Danny Makkelie en wees daarna naar de stip.

In het treffen tussen het Colombiaanse Atlético Nacional en Kashima Antlers uit Japan werd Daigo Nishi door Orlando Berrío gevloerd. Kassai blies niet direct op zijn fluit, maar liep naar de kant. Na het bekijken van de beelden was hij er snel uit. Shoma Doi benutte de strafschop vervolgens onberispelijk.

FIFA-evenement

Het WK voor clubteams is het eerste FIFA-evenement in de geschiedenis waar gebruikgemaakt wordt van de videoscheidsrechter. "Dit is een grote stap vooruit in termen van het testen van de technologie", sprak Marco van Basten begin deze maand namens de wereldvoetbalbond.

Makkelie maakt in Japan deel uit van een team bestaande uit zeven videoscheidsrechters. "Het is fantastisch om nu live te gaan na heel veel oefenen tijdens het afgelopen jaar", aldus Makkelie.

Wereldprimeur

Bij het duel tussen Ajax en Willem II, in de eerste ronde van de KNVB-beker in september van dit jaar, kreeg Makkelie al hulp van een videoscheidsrechter. Zelf stond hij toen op het veld, terwijl Pol van Boekel in de tv-kamer als 'videoreferee' fungeerde. Dat was een wereldprimeur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl