Mizzle Media

Een van de twee politieagenten die dinsdagavond gewond raakten bij een explosie in Spaarndam ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis. Volgens de politie is hij er slecht aan toe. De andere agent mocht na een nacht in het ziekenhuis weer naar huis. 

De agenten maakten deel uit van een arrestatieteam. Ze waren in Spaarndam om een geplande actie voor te bereiden, toen er ineens een explosie plaatsvond in de auto van de agenten. 

Een getuige heeft tegen de regionale omroep NH gezegd dat hij een harde knal hoorde. Toen hij ging kijken zag hij bij één van de twee agenten "het bot uit zijn been steken".

Volgens een politiewoordvoerder hebben arrestatieteams meestal explosieven bij zich: "Kennelijk is daar iets fout gegaan." De arbeidsinspectie is een onderzoek gestart naar het incident, omdat het volgens de politie om een bedrijfsongeval gaat. Wat voor explosieven er zijn ontploft, wil de woordvoerder niet zeggen.

Uitrusting

Explosieven horen sinds een jaar of twintig tot de uitrusting van arrestatieteams, zegt Jaap Timmer, hoofddocent aan de Vrije Universiteit en gespecialiseerd in politie en geweld, naar aanleiding van het incident. "Ze gebruiken de springstoffen om deuren en ramen te openen. De technieken daarbij zijn in de loop der jaren steeds verfijnder geworden. Dat moet ook wel omdat de clientèle van de arrestatieteams, de georganiseerde criminaliteit, hun panden steeds zwaarder is gaan beveiligen."

"Verder heb je explosieven nodig om snel te handelen. Je kunt niet aan een deur gaan trekken of een raam inslaan. Snelheid is in het belang van de veiligheid van de agenten, maar ook van de verdachten. Maar wat voor explosieven arrestatieteams gebruiken, is niet bekend. Meestal zijn het lichte ladingen, die wel een maximaal effect hebben."

Twee soorten

De politie gebruikt twee soorten explosieven, vertelt verslaggever Henrik Willem Hofs: een druk-explosief en een ontzet-explosief. "Bij een druk-explosief volgt er een knal, een lichtflits en een drukgolf. Dat is vooral bedoeld om een verdachte te even te des-oriënteren. Een ontzet-explosief is wat zwaarder en wordt gebruikt om een muur of een deur op te blazen."

STER reclame