ANP

De FNV is bezorgd over de veiligheid van vliegtuigpassagiers. Met name op Schiphol staat door het hoge personeelsverloop de veiligheid onder druk, zegt Leen van der List in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Van der List zijn er door het toenemend aantal kortdurende contracten steeds vaker onervaren krachten aan het werk bij de afhandelingsbedrijven op Schiphol. Deze mensen werken bij de incheckbalies, in de vrachtloodsen waar ze ladingen inspecteren en op pallets laden en op de platforms waar de vliegtuigen geladen en gelost worden.

Bij de afhandelingsbedrijven zou ongeveer 80 procent van de werknemers met tijdelijke contracten werken. Dat betekent dat ze vaak kort in dienst zijn en daarna weer een paar maanden uit dienst moeten om vervolgens weer een nieuw tijdelijk contract te krijgen. Zo bouwen ze volgens Van der List onvoldoende ervaring op en dat levert, zeker in combinatie met de hoge werkdruk, veiligheidsrisico's op. 

Screening

Onervaren werknemers kunnen sneller dingen over het hoofd zien of afgeleid raken omdat ze zich onzeker voelen. Daarnaast kan onvoldoende kennis van producten ertoe leiden dat er bijvoorbeeld een gevaarlijke combinatie van producten op een pallet wordt geladen.

Het grote aantal tijdelijke contracten leidt er ook toe dat steeds meer mensen een screening moeten ondergaan, om in de beveiligde gebieden op Nederlandse luchthavens te mogen werken. Door het steeds opnieuw in en uit dienst treden van werknemers moeten ze soms meerdere keren per jaar worden gescreend. 

FNV wil dat er meer medewerkers in vaste dienst komen, zodat het personeelsverloop minder wordt en werknemers meer ervaring opbouwen.

STER reclame