ANP
NOS NieuwsAangepast

SP-Kamerleden klagen anoniem over partijleider Roemer

Meerdere Kamerleden van de SP uiten in het AD kritiek op partijleider Roemer. Ze zeggen dat het broeit in de fractie en vrezen dat de partij bij de verkiezingen niet verder komt dan tien zetels.

De krant citeert twee Kamerleden. Een van hen zegt dat Roemer sinds zijn aantreden als fractieleider (in 2010) nooit iets gedaan heeft aan onderlinge spanningen. "Hij kan geen fractie leiden, laat staan Nederland."

'Het gaat fan-tas-tisch'

Dit Kamerlid zegt dat Roemer een aardige vent is, maar dat iedereen om hem heen weet dat hij het niet gaat redden. "Na de verkiezingen wordt hij gewoon geslachtofferd."

Het andere anonieme Kamerlid zegt dat er een sfeer heerst van "het gaat fan-tas-tisch en fan-tas-tisch", maar dat iedereen kan zien dat het niet goed gaat met de SP. Roemer zou duiken en te weinig zelfkritisch vermogen hebben.

Het AD schrijft dat de onvrede bij de SP kennelijk zo groot is, dat verschillende SP-Kamerleden op eigen initiatief contact met de redactie zochten.

Vuile was

NOS-verslaggever Joost Vullings noemt het uitzonderlijk dat kritiek vanuit de SP naar buiten komt. De partij is er volgens hem heel goed in om de vuile was achter hermetisch gesloten deuren te verbergen. "Dat dit nu gebeurt, is misschien wel een teken aan de wand."

Hij zegt dat de kritiek hem niet verbaast. De partij van Roemer is een beetje onzichtbaar gevonden, zegt hij. "Als ik überhaupt iets van de SP hoor, dan gaat het over het Zorgfonds (het SP-plan om een grote nationale zorgverzekeraar op te richten). Ik denk weleens: het begint een one-issuepartij te worden."

Hij zegt dat hij zich ook niet kan herinneren wanneer Roemer een keer een ingezonden stuk in de krant had, of bijvoorbeeld een overtuigende bijdrage leverde in een fractievoorzittersdebat in de Tweede Kamer.

De SP heeft sinds 2010 15 zetels in de Tweede Kamer. Bij de laatste verkiezingen onder Roemers voorganger Marijnissen haalde de partij 25 zetels. In de Peilingwijzer staat de partij op dit moment tussen de 13 en de 15 zetels.

Roemer: anonieme kritiek, daar koop ik niks voor

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl