ANP
NOS NieuwsAangepast

Onderzoek: Pokémon Go maakt (kortstondig) beweeglijker

Volwassenen die op Pokémon-jacht gingen nadat ze het spel hadden geïnstalleerd, beleefden kort daarna een piek in hun lichamelijke activiteit. Die piek in activiteit, ten opzichte van hun pre-Pokémon tijdperk, hield echter maar korte tijd stand.

Dat stelt een onderzoeksteam van de Harvard School of Public Health in de kersteditie van The British Medical Journal. De kersteditie van het medische vakblad bevat elk jaar wetenschappelijke publicaties met een kwinkslag.

Stappenteller

Het onderzoeksteam stuurde een enquête uit onder ruim duizend gebruikers en niet-gebruikers van het spel en analyseerde het aantal stappen dat zij gedurende zes weken na installatie van het spel zetten. Vereist was dat de gebruikers een telefoon hadden die het aantal stappen automatisch bijhoudt.

De groep die het spel niet installeerde, zette volgens hun telefoongegevens gemiddeld 4126 stappen per dag. De groep die het spel wél installeerde, zette voor die tijd gemiddeld 4256 stappen per dag. In de eerste week na installatie van het spel nam het aantal stappen in die groep met gemiddeld bijna duizend per dag toe.

Heel even sportief door Pokemon Go

Maar helaas, geleidelijk nam dat aantal weer af, totdat het na zes weken weer terug was op hetzelfde gemiddelde als voor de installatie van het spel. Interessant, noemen de onderzoekers hun data. "In zes weken kun je fysieke activiteit een stuk omhoog krijgen. De uitdaging is nu om een creatieve manier te vinden om mensen te laten blijven bewegen."

De onderzoekers erkennen dat hun studie wat tekortkomingen bevat. Zo is alleen gekeken naar volwassen, niet naar kinderen. Ook zijn de stappen gemeten met een automatische stappenteller op een telefoon. Dat kan tot overschatting van de beweeglijkheid geleid hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl