Militairen in de straten van Parijs na de aanslagen van IS AFP

Het Franse parlement heeft ingestemd met een nieuwe verlenging van de noodtoestand. Die is van kracht sinds de aanslagen in Parijs, in november vorig jaar. Al vier keer eerder werd ingestemd met een verlenging.

Als ook de senaat ermee instemt, wat de verwachting is, geldt de noodtoestand tot 15 juli 2017. Dat zou betekenen dat hij van kracht is als de Fransen in april en mei, in twee stemrondes, een nieuwe president kiezen. Ook geldt de noodtoestand dus nog op 14 juli, de nationale feestdag waarop dit jaar een aanslag met een vrachtwagen op de boulevard in Nice werd gepleegd.

Onder de noodtoestand kan de Franse politie huiszoekingen doen zonder tussenkomst van de rechter. Ook kan huisarrest worden opgelegd. 

De regering zegt dat verlenging noodzakelijk is vanwege de aanhoudende terreurdreiging. Er zouden dit jaar al zeventien aanslagen zijn verijdeld. 

Tegenstanders vinden dat burgerrechten te veel worden ingeperkt. Volgens cijfers van de autoriteiten hebben momenteel negentig mensen huisarrest. In totaal zijn meer dan 4000 huiszoekingen gedaan.

STER reclame