De vakbond vreest dat de Belastingdienst zijn werk straks niet meer goed kan doen ANP

De Belastingdienst verliest de komende jaren mogelijk nog veel meer personeel dan tot nu toe werd aangenomen. Daardoor is de dienst straks niet meer in staat zijn werk goed te doen. Uiteindelijk kan daardoor ook de belastingmoraal in Nederland onder druk komen te staan.

Dat zegt voorzitter Erik Rutten van de Vakbond van Hogere ambtenaren bij Financiën (VHMF). De bond schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de dienst de komende jaren mogelijk terugvalt van 30.000 ambtenaren naar 23.000 medewerkers. In de plannen van het ministerie van Financiën wordt nog uitgegaan van een inkrimping tot 26.500 mensen.

De Belastingdienst staat onder curatele van de staat sinds een uit de hand gelopen vertrekregeling die te veel geld bleek te kosten. "En binnen die financiële kaders moet er nog flink bezuinigd worden", zegt Rutten van de VHMF. "Op materieel is al veel bezuinigd, bovendien is andere onderdelen zoals de FIOD en de Douane toegezegd dat ze op gelijke sterkte blijven. Dus kun je alleen nog op personeel bezuinigen bij de Belastingdienst".

Controles

De komende jaren zullen veel werknemers de Belastingdienst verlaten. Er is minder geld om nieuw personeel aan te trekken. Uiteindelijk zullen er bij de dienst straks 7000 mensen minder werken. "Dat is echt niet meer verantwoord", zegt Rutten. "Straks kunnen we nog maar zo'n 20.000 controles uitvoeren op 1,6 miljoen aangiftes van het midden- en kleinbedrijf bijvoorbeeld".

Ook zegt Rutten dat de belastingbetaler recht heeft op goede controle. "Iemand die netjes betaalt, wil er zeker van zijn dat dat bij anderen die dat niet doen wordt afgedwongen". Volgens Rutten kan de belastingmoraal snel verslechteren als dat vertrouwen minder wordt.

Staatssecretaris Wiebes (Financiën) zal komende donderdag reageren op de brief. Dan heeft hij overleg met de Tweede Kamer over zijn plannen met de Belastingdienst.

STER reclame