Smerikal / CC / Flickr

De Tweede Kamer wil dat elke puppy die in Nederland wordt geboren of hier naartoe verhuist een eigen paspoort krijgt. De Kamer vraagt daar om op initiatief van de Partij voor de Dieren, die af wil van fraude door middel van vaccinatieboekjes.

Volgens Partij voor de Dieren-Kamerlid Esther Ouwehand vullen kwaadwillende puppyhandelaren zelf de vaccinatieboekjes in, zonder een dierenarts te raadplegen. Daardoor is het niet zeker of het dier wel ingeënt is tegen ziektes als rabiës. 

Dit komt vooral voor bij puppy's afkomstig uit Oost-Europa, zoals Hongarije. Ouwehand wil daarom dat alleen dierenartsen de dierenpaspoorten gaan verstrekken. In het hondenpaspoort moet vermeld staan waar het dier geboren is en tegen welke ziektes het gevaccineerd is.

“De illegale puppyhandel moet stoppen. Het is een goede zaak dat de Kamer onze motie steunde om frauduleuze handelaren sneller de pas af te kunnen snijden. Zo wordt het 'witwassen' van zieke puppy’s in de kiem gesmoord", aldus Ouwehand. 

Vriezer

Ze wijst op een recente zaak in Friesland, waarbij de inspectie 23 dode honden in de vriezer van een handelaar aantrof. De jonge honden zouden in korte tijd ziek zijn geworden en zijn overleden. De puppyhandelaar zou ook met de vaccinatieboekjes gefraudeerd hebben.

Hoewel Ouwehand blij is met het dierenpaspoort, benadrukt ze dat Nederland nog altijd achterloopt op landen als België en Frankrijk. Ze wil dat er nog meer toezicht en controle komt.

STER reclame