De olympische bobsleebaan in Sotsji, waar de WK volgend jaar niet wordt gehouden
NOS SportAangepast

Nederlandse bobsleeërs tevreden met schrappen WK in Sotsji

Binnen de internationale bobsleewereld is positief gereageerd op het besluit van de internationale federatie IBSF om de WK in februari volgend jaar niet in Sotsji te houden.

Veel bobsleeërs lieten weten zich zeer goed te kunnen vinden in het besluit, dat volgde op het uitkomen van het tweede WADA-rapport over dopegebruik binnen de Russische sportwereld. Het rapport toonde aan dat veel Russische sporters tijdens de Spelen in Sotsji (2014) de boel op grote schaal bedonderden.

"Op basis van de feiten die het tweede WADA-rapport aan het licht hebben gebracht, kun je geen wedstrijden in een land organiseren dat zich schuldig heeft gemaakt aan dit soort praktijken. Laat staan een wereldkampioenschap", zegt de Nederlandse bobsleeër Ivo de Bruin vanuit Lake Placid.

De bobsleeërs en skeletonners werken daar komend weekeinde hun tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen af. De Bruin is piloot van het Nederlands team dat kwalificatie voor de Olympische Spelen in 2018 probeert af te dwingen. "Ik kan me heel goed vinden in dit besluit", zegt hij. De Bruin zou deze winter niet naar de WK afreizen, omdat zijn team de reis naar Sotsji niet kon betalen.

"We hebben de afgelopen dagen weinig gemerkt van een discussie of de WK in Sotsji moest plaatsvinden"', zegt Rudy Mensink, remmer in het team van De Bruin. "We hopen dat de internationale federatie de WK aan een ander Europees land toewijst. Dan is het voor ons waarschijnlijk wel mogelijk om deel te nemen."

Dubbel gevoel

Bror van der Zijde maakt als remmer deel uit van het Zwitserse topteam van Rico Peter. Hij heeft een dubbel gevoel bij het besluit. "Persoonlijk vind ik het jammer dat de WK niet in Sotsji worden gehouden. Het is een heel mooie baan, waar wij met het team van Ricco Peter goede kansen zouden hebben op een topklassering. Ik heb me in Sotsji nooit onveilig gevoeld", zegt de remmer, die in 2014 tijdens de Spelen in Sotsji actief was voor het Nederlandse team van Edwin van Calker.

Bobsleeër Bror van der Zijde duwt de tweemansslee van Edwin van Calker tijdens de Olympische Spelen in Sotsji

"Maar goed, het gaat vooral om wat er achter de gesloten deuren is gebeurd. Gezien de rapporten van WADA is daar van alles mis geweest. Dan snap ik het besluit wel, maar ik houd er een dubbel gevoel aan over", legt Van der Zijde zijn mening uit.

Amerikanen blij

Elana Meyers veroverde bij de Spelen in Sotsji zilver bij het vrouwenbobben. De Amerikaanse roemde het besluit van de IBSF. "Het besluit laat zien dat we dit soort schandalige vergrijpen niet accepteren en dat er eindelijk werk van wordt gemaakt om schone atleten te beschermen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl