Johan Veerman
NOS NieuwsAangepast

'Ik moest lenen om te leven, zo diep zat ik in de schulden'

Een paar jaar geleden kwam Johan Veerman in de schulden na een scheiding. Wat begon met een kleine schuld, eindigde in een schuldenberg. De financiële problemen stapelden zich zodanig op, dat er uiteindelijk beslag werd gelegd op zijn loon. 810 euro hield hij per maand over, te weinig om van te leven. Dus kwam hij nog verder in de schulden.

Van die 810 euro moest hij alles betalen: van zijn huur en verzekeringen tot aan eten en drinken. "Vertel mij maar wie van dat bedrag alles kan betalen? Dus eigenlijk kom je hierdoor nog veel dieper in de schulden, want je moet weer geld lenen om van te leven of andere rekeningen niet betalen."

Het was niet dat Veerman zijn schulden niet wilde afbetalen. "Ik snap dat als je schulden maakt, die afgelost moeten worden. En dat mag ook best in een hoog tempo. Daar heb ik geen problemen mee."

Johan Veerman

Dat hij geen cent te makken had, resulteerde erin dat hij weleens een maaltijd moest overslaan. "Soms at ik wel een warme maaltijd, maar vaak was het een boterham met pindakaas."

Met hulp van een juridisch dienstverlener is het gelukt om orde in de chaos te scheppen, waardoor zijn beslagvrije voet omhoog is bijgesteld. Nu moet hij het doen van 1300 euro, en dat lukt, zegt hij. "Die raadsman pakte de dingen vrij snel aan. En wat niet klopte, vorderde hij terug."

André Moerman, van de organisatie van sociaal-raadslieden, pleit al jaren voor betere regels om mensen te helpen, en denkt dat de nieuwe wet goed kan uitpakken. "De nieuwe wet gaat mensen zeker helpen, want daardoor wordt de beslagvrije voet veel eenvoudiger vastgesteld. Nu hangt de hoogte nog af van 14 factoren, straks worden dat er twee."

Schuldeisers zullen straks andere middelen gaan inzetten om geld te innen.

Andre Moerman, dienstverlener

Hij vindt het onbegrijpelijk dat het zo lang heeft geduurd voordat de beslagvrije voet wordt aangepast. "Als je daar zo ver onder zit, dan ontstaan er tal van nieuwe problemen. Daardoor loopt een beginnende schuld al snel op tot een enorme schuldenberg waar je niet meer uitkomt."

Toch ziet Moerman ook een risico door de aanpassing. "Schuldeisers zullen straks andere middelen gaan inzetten om geld te innen. Bijvoorbeeld via een beslag op de inboedel of op de bankrekening. Bij beslag op inboedel is het probleem dat er op bijna alles beslag kan worden gelegd. Alleen bed en beddengoed, de kleding die je aan hebt en eten voor een maand mag je houden. Daardoor zijn mensen nog steeds niet goed beschermd."

De belangenorganisatie van deurwaarders denkt dat het zo'n vaart niet zal lopen. Volgens de vereniging zullen schuldeisers niet massaal naar andere middelen grijpen om aan hun geld te komen. De deurwaarders zijn op dit moment bezig met een advies, waar in staat dat er ook een beslagvrije voet komt bij een bankbeslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl