Een rijbewijs is sinds 2015 wel verplicht voor tractoren op de openbare weg, een kenteken wordt dat niet. ANP

Er komt toch geen verplicht kenteken voor tractoren op de openbare weg. De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel van minister Schultz daarover verworpen. In een hoofdelijke stemming steunden 69 Kamerleden de nieuwe wet. 71 stemden ertegen.

Over de kentekenplicht is jaren gepraat. Schultz was er zelf geen voorstander van, maar ze kwam toch met een wet nadat de Kamer haar dat had gevraagd. Volgens de Kamer zou een kentekenplicht goed zijn voor de verkeersveiligheid. Er gebeuren veel ongelukken met tractoren op de weg en als die allemaal een kenteken hebben, zouden ze beter kunnen worden gecontroleerd. 

Lastenverzwaring

Maar de meerderheid is nu toch tegen. De tegenstanders zeggen dat de meeste landbouwvoertuigen maar sporadisch op de openbare weg komen en dat de kentekenplicht een forse lastenverzwaring zou betekenen voor boeren. Ook regeringspartij VVD, de partij van Schultz, stemde tegen. Ook de liberalen vinden dat de verkeersveiligheid niet met een verplicht kenteken zou zijn geholpen. 

De kentekenplicht zou gaan gelden voor 580.000 voertuigen. Een gemiddeld bedrijf zou er 450 euro aan kwijt zijn geweest.

STER reclame