AFP
NOS Nieuws

Russische activist Navalny daagt Poetin uit

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny stelt zich kandidaat voor de verkiezingen in 2018. Hij zei bij de aankondiging van zijn kandidatuur dat hij zich sterk maakt voor een eerlijk en modern Rusland.

Navalny geldt als een van de grootste critici van het Kremlin en hield jarenlang een kritisch weblog bij op internet. Hij werd de afgelopen jaren een aantal keer aangeklaagd en kreeg voorwaardelijke straffen opgelegd vanwege verduistering.

Volgens critici was dat een manier om hem de mond te snoeren: Navalny zou door de veroordeling niet kunnen meedoen aan de verkiezingen. Doordat het hooggerechtshof onlangs besloot dat het proces over moet, kan hij toch kandidaat zijn.

Niet luisteren

De activist zegt dat de machthebbers er al zeventien jaar zijn en dat ze niet meer luisteren naar enige vorm van kritiek. Navalny deed in 2013 een gooi naar het burgemeesterschap van Moskou en werd toen tweede met bijna 30 procent van de stemmen.

De presidentsverkiezingen staan gepland voor maart 2018. President Poetin heeft nog niet gezegd dat hij meedoet, maar dat wordt wel verwacht. Hij zou dan opgaan voor zijn vierde termijn als president.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl