Oud-topman Huges vindt dat hij door Dijsselbloem is gecriminaliseerd ANP

Oud-topman Timo Huges van de NS wil dat minister Dijsselbloem wordt opgeroepen als getuige in de aanbestedingszaak van het openbaar vervoer in Limburg. Dat zei zijn advocaat vandaag tijdens de regiezitting.

Dijsselbloem zei na de affaire dat hij overwoog om aangifte te doen tegen de oud-topman van de NS. Ook heeft hij tijdens een debat in de Tweede Kamer zware beschuldigingen geuit tegen Huges, zegt de advocaat. Volgens hem heeft Dijsselbloem daarmee gehandeld in strijd met het beginsel dat een verdachte onschuldig is tot het tegendeel is bewezen. Het OM ziet niets in een verhoor van Dijsselbloem.

Schijnconstructie

Centraal op de regiezitting in Den Bosch staat de zaak waarin de NS en een paar bestuurders worden beschuldigd van omkoping, valsheid in geschrifte en het schenden van bedrijfsgeheimen tijdens de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg in 2014.

De aanbesteding werd gewonnen door Abellio en Qbuzz, dochterondernemingen van de NS. Later bleek dat ze via een schijnconstructie een oud-directeur van concurrent Veolia hadden ingehuurd. Die heeft gevoelige informatie doorgespeeld waardoor Abellio en Qbuzz de aanbesteding konden winnen. Het OM houdt Huges verantwoordelijk voor de misstanden.

Verliezer Veolia heeft ook nog een civiele zaak aangespannen tegen de NS. Het bedrijf eist daarin een schadevergoeding voor het mislopen van de opdracht. Het openbaar vervoer in Limburg wordt nu verzorgd door Arriva. Waarschijnlijk kan de zaak in het najaar van 2017 worden behandeld.

STER reclame