Demonstranten buiten de rechtszaal in Jakarta
NOS NieuwsAangepast

Emotionele toespraak gouverneur Jakarta in rechtszaal

De tranen stonden in de ogen van de gouverneur van Jakarta toen hij zich voor het eerst verdedigde in de rechtszaak tegen hem. De christelijke gouverneur Purnama wordt verdacht van blasfemie, omdat hij in een videoboodschap een vers uit de Koran zou hebben geciteerd.

De gouverneur trok zijn woorden niet in, maar betreurde de uitleg ervan. "Het is duidelijk dat wat ik gezegd heb niet bedoeld was om de Koran te interpreteren, laat staan de islam te beledigen", sprak hij tegen de rechters.

In zijn toespraak kon hij zijn tranen niet bedwingen, zegt correspondent Michel Maas. "Hij vertelde hoe goed hij overweg kan met moslims, legde uit dat hij moskeeën heeft gebouwd en geen enkele kwade bedoeling heeft ten aanzien van de islam. Het deed hem persoonlijk pijn."

Rechtszaak tegen christelijke gouverneur Indonesië

Demonstranten met luidsprekers

De zaak houdt de gemoederen in Indonesië flink bezig. De afgelopen maanden zijn meer dan 100.000 mensen de straat op gegaan. Tienduizenden moslims vroegen om de arrestatie van Purnama en riepen op om in februari niet op hem te stemmen.

Als hij dit verliest, wordt het een overwinning voor de fundamentalisten, voor de hardliners.

Correspondent Michel Maas

Tijdens de zitting stonden buiten enkele honderden demonstranten met luidsprekers waarvan het geluid doordrong in de rechtszaal, zegt Maas. "Ze lieten duidelijk merken dat ze de boel in de gaten hielden en niet zouden accepteren dat Purnama zou worden vrijgesproken."

Maas zegt dat de zaak wordt gezien als een test voor democratie en pluriformiteit in Indonesië. "Als hij dit verliest, wordt het een overwinning voor de fundamentalisten, voor de hardliners. Die zullen dan harder gaan drukken om Indonesië in de richting van een islamitische staat te duwen; een staat waarin religieuze minderheden steeds minder vrijheid hebben."

De verdediging van gouverneur Purnama heeft alle beschuldigingen van de hand gewezen en vroeg de rechtbank om de zaak te schrappen. Volgende week wordt duidelijk hoe het proces verdergaat.

De gouverneur (links) zwaait naar de pers in de rechtszaal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl