ANP

Het gebruik van cocaïne in Utrecht en Eindhoven is dit jaar fors gestegen. Dat zeggen wetenschappers die onderzoek deden naar drugs in het rioolwater van grote steden. Vandaag publiceert het Europese Agentschap voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA) de resultaten van het jaarlijks rioolonderzoek in meer dan zestig Europese steden, waarvan drie in Nederland.

Opvallend is dat in Utrecht en Eindhoven het cocaïnegebruik na een jarenlange afname weer sterk is toegenomen. De meest actuele cijfers van Amsterdam, de derde stad in Nederland die werd onderzocht, zijn nog niet beschikbaar. Vorig jaar was de hoofdstad nog koploper van Europa.

Je plas liegt niet: er wordt steeds meer coke gesnoven

In Utrecht zijn twee keer zoveel cocaïneresten teruggevonden in het riool als vorig jaar. Volgens onderzoekers wordt er gemiddeld een halve kilo coke per dag gebruikt in die stad. In Eindhoven is dat zelfs nog iets meer, terwijl de stad minder inwoners telt.

De kwaliteit en de straatprijs van cocaïne zijn stabiel.

Daan van der Gouwe, Trimbos Instituut

Waarom het cocaïnegebruik in de twee steden is toegenomen, kunnen de onderzoekers niet verklaren. "Het zou ermee te maken kunnen hebben dat de prijs van cocaïne dit jaar is gedaald en er meer dan ooit in omloop lijkt te zijn", oppert hoogleraar milieuchemie Pim de Voogt.

Het Trimbos Instituut kan niet bevestigen dat dit jaar daadwerkelijk meer cocaïne wordt gebruikt. "Afgaand op wat wij horen, zijn zowel het gebruik, de kwaliteit als de straatprijs stabiel", zegt Daan van der Gouwe van Trimbos.

ANP

Uit het rioolwateronderzoek blijkt verder dat xtc onverminderd populair is. In Nederland worden meer xtc-pillen geslikt dan in andere Europese landen. De synthetische drug methamfetamine (crystal meth), die al jaren populair is in de VS, wordt hier nog steeds nauwelijks teruggevonden.

Criminelen blijven ook drugsafval dumpen in het riool. In de week dat de onderzoekers metingen deden, werd in Eindhoven vijftien kilo speed weggespoeld. Omdat ook in voorgaande jaren lozingen werden geconstateerd, vermoeden de onderzoekers dat het wegspoelen van drugsafval het hele jaar door, week in week uit, gebeurt.

Drugsafval wordt het hele jaar weggespoeld, zeggen de onderzoekers ANP

Hoogleraar De Voogt vindt dat het rioolwateronderzoek in alle Nederlandse gemeenten gedaan zou moeten worden. Volgens hem kunnen gemeenten deze resultaten dan vergelijken met andere lokale gegevens over drugsgebruik en zo beter beleid maken. "Toch merk ik dat dergelijk onderzoek nauwelijks prioriteit heeft", zegt De Voogt.

Tot nu toe hebben vijftien van de 390 Nederlandse gemeenten rioolmetingen laten doen. Eerder dit jaar gebeurde dat in een aantal kleinere gemeenten in de regio Utrecht. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat in Oudewater veel meer speed wordt gebruikt dan in omliggende plaatsen.

STER reclame