NOS SportAangepast

Handbalsters op weg naar halve finale na zege op Servië

Handbalsters verslaan Servië op EK

De Nederlandse handbalsters hebben op het EK in Zweden een grote stap gezet op weg naar de halve finales. Oranje was Servië met 35-27 de baas en nam in de groep de leiding over van Duitsland.

Servië werd in 2012 vierde op het EK, won een jaar later zilver op het WK in eigen land en zakte daarna weg. Op het WK van vorig jaar won Nederland in de achtste finales met maar liefst 36-20.

Na een rommelige openingsfase, waarin beide ploegen veel kansen nodig hadden om te scoren, sloop Oranje (met Nycke Groot aanvankelijk verrassend op de bank) langzaam weg. Mede dankzij enkele goede fastbreaks en vijf goals van Angela Malestein leidde de ploeg bij rust met 17-12.

Iedereen scoorde behalve Groot

Servië startte na rust met Marija Colic in het doel en die kende een prima start met zes reddingen op tien schoten. De marge van vijf slonk tot drie en bondscoach Helle Thomsen maakte zich flink boos.

Dichterbij dan drie kwam Servië niet. De magie van Colic was uitgewerkt, de volgende zes Nederlandse schoten waren raak, en Oranje hervond de controle. Lois Abbingh en Yvette Broch (in haar honderdste interland) scoorden er lustig op los en bij 28-21 stond de zege wel vast. Die had nog wel wat hoger mogen uitvallen.

Opvallend was dat bij Oranje iedereen scoorde, behalve Groot, die nog één goal nodig had om topscorer aller tijden van Oranje op EK's te worden.

Stand in groep I (nummers 1 en 2 naar halve finales)

1.Nederland4-6
2.Frankrijk4-6
3.Duitsland4-5
4.Zweden4-3
5.Servië4-3
6.Spanje4-1

Nederland speelt woensdag om 16.15 uur zijn laatste groepswedstrijd tegen het al uitgeschakelde Spanje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl