Nieuwsuur
NOS NieuwsAangepast

Kabinet: niet anoniem solliciteren bij het Rijk

Het kabinet is tegen een grootschalige proef bij het Rijk met anoniem solliciteren. Minister Blok ontraadt een motie daarover van onder meer regeringspartij PvdA.

Volgens PvdA-Kamerlid Marcouch en anderen is anoniem solliciteren een goed middel om "hardnekkige" discriminatie op de arbeidsmarkt terug te dringen. De ondertekenaars van de motie benadrukken dat het Rijk een voorbeeldfunctie heeft in de strijd tegen discriminatie. Uit eerder onderzoek blijkt dat medewerkers die betrokken zijn bij selectieprocedures bij het Rijk de rol van onbewuste vooroordelen bij zichzelf onderschatten.

Geen causaal effect

Blok erkent dat diversiteit bij de overheid belangrijk is en dat er inderdaad onbewuste vooroordelen bestaan. Maar volgens hem blijkt uit eerdere proeven, bijvoorbeeld bij de gemeente Den Haag, niet dat anoniem solliciteren zonder meer leidt tot het binnenhalen van meer divers personeel. "Een causaal effect kan niet worden aangetoond."

Blok benadrukt dat er op allerlei manieren gewerkt wordt aan het diversiteitsbeleid. Zo worden er trainingen gegeven om vooroordelen bij het aannemen van personeel te verminderen.

Verkiezingsprogramma PvdA

Blok schrijft verder dat het hier gaat om de rol van het Rijk als werkgever en niet als wetgever. Hij vindt dat de Tweede Kamer zo min mogelijk op de stoel van de werkgever moet gaan zitten.

Overigens is verplicht anoniem solliciteren bij de overheid een van de punten in het nieuwe verkiezingsprogramma van de PvdA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl