Rutte voorafgaand aan een Oekraïnedebat
NOS Nieuws

Oppositie wil openheid van Rutte over uitleg Oekraïne-verdrag

De oppositie in de Tweede Kamer wil openheid over de pogingen van premier Rutte om een uitweg te vinden uit de impasse rond het associatieverdrag met Oekraïne. Donderdag is er een Europese top en dan is het verdrag een belangrijk onderwerp.

Volgens een groot aantal oppositiepartijen is er een concept-besluit tussen 28 lidstaten over hoe het verdrag moet worden uitgelegd. CDA-Kamerlid Omtzigt en anderen eisen nu van premier Rutte dat hij dat stuk openbaar maakt, net als een juridisch advies erover van de EU.

Tot half december de tijd

Het kabinet zoekt al sinds het referendum over het verdrag, in april, naar een oplossing. Eind oktober maakte Rutte duidelijk dat hij tot half december de tijd wil nemen voor nieuwe onderhandelingen binnen de EU. Hij hoopt dat Nederland het verdrag uiteindelijk kan ratificeren, maar dat ook recht wordt gedaan aan de Nederlandse nee-stem bij het referendum.

Dat zou volgens de premier kunnen door in een apart besluit diverse dingen vast te leggen, bijvoorbeeld dat het verdrag geen opstap is naar een Oekraïens EU-lidmaatschap. Rutte kreeg steun van de Tweede Kamer om verder te onderhandelen.

De oppositiepartijen vinden dat de stukken openbaar moeten worden "om een volwaardig debat te kunnen voeren voorafgaand aan de Europese top". Het Kamerdebat is woensdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl