Europol in actie tegen jonge verdachten van DDoS-aanvallen

Een website waar je DDOS-aanvallen kunt kopen NOS

Bij een actie van Europol tegen gebruikers van software voor DDoS-aanvallen zijn 34 mensen opgepakt en 101 verdachten gehoord en gewaarschuwd. Bij de actie, die vorige week plaatsvond, waren agenten uit 13 landen betrokken, waaronder Nederland.

De meeste verdachten waren nog geen 20 jaar oud. Zij bestelden op webshops een 'DDoS-pakket' om een website plat leggen. De webshop zorgt er vervolgens voor dat dit gebeurt, door de site in kwestie met een enorme hoeveelheid data te bestoken, waardoor die onbereikbaar wordt voor andere bezoekers. Dit gebeurt vaker, soms uit wraak, maar ook als een soort ernstige vorm van digitaal kattenkwaad.

Carrière 

Veel jonge mensen die dat doen, zijn zich niet bewust van de gevolgen die deze misdrijven hebben, zegt Europol-woordvoerder Steve Wilson. De straffen kunnen zwaar zijn en grote gevolgen hebben voor carrièremogelijkheden van de daders. 

"Contact leggen met deze jonge mensen moet een prioriteit zijn, om te voorkomen dat ze nog verder het criminele pad op gaan en om hen duidelijk te maken hoe ze hun kennis voor betere doelen kunnen inzetten", zegt Wilson. Met 'kennis' bedoelt hij kennis van coderen, programmeren en beveiligen, waar veel vraag naar is.