ANP
NOS Nieuws

Russisch mediabedrijf RBK ontkomt aan megaboete

Een rechtbank in Rusland heeft het mediabedrijf RBK, in de jaren 90 opgezet door de Nederlander Derk Sauer, veroordeeld tot een boete van 4700 euro. RBK was aangeklaagd door het staatsoliebedrijf Rosneft vanwege kritische berichtgeving over een aandelendeal. Rosneft had een schadeclaim ingediend van 45 miljoen euro.

Dit voorjaar schreef RBK over de slinkse wijze waarop Igor Setsjin, de grote baas van Rosneft en een van de machtigste mannen in Rusland, BP buitenspel heeft gezet bij een aandelendeal. Rosneft was woedend over de berichtgeving en kwam met de torenhoge schadeclaim.

Opluchting

De rechtbank oordeelde vandaag dat de berichtgeving weliswaar onrechtmatig was, maar hield het bij een boete van omgerekend zo'n 4700 euro.

Bij RBK was de opluchting groot. Als de schadeclaim van 45 miljoen was toegewezen, was het bedrijf waarschijnlijk ten onder gegaan.

RBK werd in 1992 mede opgericht door Derk Sauer. Vorig jaar augustus stapte hij op als directeur bij RBK en maakte hij de overstap naar het Russische moederbedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl