EPA
NOS NieuwsAangepast

Nissan-klant krijgt geld terug na misleiding

Een Nissan-dealer uit Drachten moet van de rechter een koper van een elektrische auto zijn geld teruggeven, omdat de wagen met misleidende informatie is verkocht. De Nissan Leaf haalt in de praktijk niet de kilometerafstand die van tevoren was beloofd bij een volle accu.

De auto zou volgens Nissan een actieradius van minstens 150 kilometer hebben. Die afstand was voor de koper uit Zoetermeer genoeg om naar zijn werk in Kampen te kunnen rijden. Op de website van Nissan werd tijdens de aankoop in 2013 vermeld dat de Leaf zelfs een afstand tot 199 kilometer kon rijden.

In de praktijk bleek de koper niet zonder tussentijds opladen op zijn werk te kunnen komen. Tegen het televisieprogramma De Monitor zei hij dat hij sinds de aankoop al 34 keer is weggesleept omdat hij stilviel langs de snelweg.

Maximaal honderd kilometer

Twee deskundigen stelden vast dat de Leaf onder ideale omstandigheden maximaal rond de honderd kilometer kan overbruggen. De rechter gaat daarin mee en zegt dat de dealer een belofte heeft gedaan die de elektrische auto "bij lange na" niet waar kon maken.

Daardoor is er sprake van een onrechtmatige verkoop en moet de Nissan-dealer het aankoopbedrag van de auto terugbetalen en de oude ingeruilde auto van de klant teruggeven, of de vergoeding daarvoor terugbetalen. Ook moet de verkoper een schadevergoeding betalen voor de extra laadbeurten die de koper heeft moeten doen om zijn bestemmingen te kunnen bereiken.

Na de Tesla Model S is de Nissan Leaf de meest verkochte elektrische auto in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl