AFP
NOS NieuwsAangepast

China 'zeer bezorgd' over Taiwan-uitspraken Trump

China heeft "zeer bezorgd" gereageerd op de uitlatingen van de aankomende Amerikaanse president Donald Trump over de verhoudingen van de VS met China en Taiwan. China waarschuwt dat een wijziging in de Amerikaanse opstelling jegens Taiwan grote schade kan toebrengen aan de diplomatieke betrekkingen.

Gisteren zei Trump in een interview dat hij zich niet gehouden voelt aan het één-China-beleid. Dat beleid is sinds 1979 de basis voor de diplomatieke betrekkingen tussen Washington en Peking.

Maar China laat via een woordvoerder weten dat iedere vorm van samenwerking "onbespreekbaar" is als Amerika aan dat beleid tornt: "Wij dringen erop aan dat de nieuwe Amerikaanse leider en regering de ernst van de Taiwan-kwestie naar waarde weten te schatten en dat ze het één China-beleid voortzetten.

Op diplomatiek gebied is hij zo onkundig als een kind.

Chinees staatsorgaan Global Times over Trump

Wat Trump betreft moet China eerst concessies doen op andere terreinen, zoals handel, voordat hij besluit het één-China-beleid voort te zetten. Trump heeft China herhaaldelijk beschuldigd van valutamanipulatie en buitensporig hoge importtarieven voor Amerikaanse goederen. Maar voor China is 'de Taiwan-kwestie' onbespreekbaar, en kan die nooit de inzet zijn van onderhandelingen.

Het overheidsorgaan Global Times schreef vanochtend in een hoofdartikel getiteld "Trump, luister goed: Eén China kan niet worden uitgeruild". Verder werd de nadruk op zijn gebrek aan ervaring en kennis gelegd. "Veel mensen zijn misschien verrast door de nieuwe Amerikaanse leider, die een zakenman-pur-sang is. Maar op diplomatiek gebied is hij zo onkundig als een kind."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl