Harrie van Veen / NOS

Bij acht stations kunnen op korte termijn extra fietsenstallingen gebouwd worden. Staatssecretaris Dijksma heeft bekendgemaakt waar de 40 miljoen euro naar toe gaat die ze eind oktober vrijmaakte voor het fietsenprobleem bij stations. De gemeenten dragen zelf ook nog 40 miljoen bij.

Amsterdam (Centraal en Amstel), Ede-Wageningen, Eindhoven, Gouda, Tilburg, Zaandam en Zwolle kunnen gaan bouwen. Daar hebben ze het meest urgente tekort aan fietsparkeerplekken. De nieuwe stallingen moeten uiterlijk in 2020 klaar zijn.

Eerder dit jaar werd er al geld toegewezen voor stallingen in Groningen, Delft en bij station Den Haag Centraal. In totaal komen er in Nederland ruim 60.000 fietsparkeerplekken bij. Ook voor na 2020 zijn er plannen om het tekort verder terug te dringen.

Kostbare reistijd

Dijksma: "We investeren veel geld om de reistijd per trein steeds korter te maken. Er moet dan geen kostbare tijd verloren gaan door een zoektocht naar een parkeerplek voor de fiets."

Behalve over bijbouwen heeft Dijksma ook afspraken gemaakt met de gemeenten, ProRail en de NS over het beter benutten van bestaande stallingen. Op 47 stations komen vernieuwde selfservice-stallingen en met betere handhaving moet ook het probleem van 'weesfietsen' worden tegengegaan. Dat zijn fietsen die zijn achtergelaten en waarvan wordt aangenomen dat ze niet meer worden opgehaald.

STER reclame