Roodrugspin
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS NieuwsAangepast

Tientallen giftige spinnen op marinekazerne Den Helder

Op de marinekazerne Willemsoord in Den Helder zijn tientallen giftige roodrugspinnen gevonden. De dieren zaten in een container met torpedo-onderdelen, die onlangs uit Australië was geïmporteerd.

De onderdelen hadden in Australië vier jaar opgeslagen gelegen. In die periode zijn de spinnen erin gekropen, zo meldt het kenniscentrum voor insecten EIS op de site van Nature Today. "Een van de vrouwtjes bleek in het web een ei-cocon te hebben gemaakt. In en bij de cocon liepen al tientallen net uitgekomen jonge spinnen, het eerste geval van uitgekomen eitjes van deze soort in Nederland."

De roodrugspin is verwant aan de bekendere zwarte weduwe. "Het is de zwarte weduwe van Australië. Ze zullen nooit uit zichzelf mensen bijten, je moet ze al echt in je hand hebben", aldus het EIS. Mensen kunnen ernstig ziek worden van een beet van de spinnen, maar de klachten verdwijnen bij gezonde mensen na een paar dagen.

De spinnen zijn uit de container gehaald en gedood, schrijft de regionaleur nieuwssite NH. Ze zijn opgenomen in de collectie van museum Naturalis in Leiden.

Advertentie via Ster.nl