Bill Gates tijdens een toespraak vorig jaar in New York EPA

Een groep superrijken gaat onder leiding van Microsoft-oprichter Bill Gates een miljard dollar steken in schone energiebronnen. Over een periode van twintig jaar kunnen bedrijfjes met innovatieve ideeën aankloppen voor financiering.

Het fonds, Breakthrough Energy Ventures (BEV), gaat komend jaar van start. "We staan open voor elk idee dat leidt tot goedkope, schone en betrouwbare energiebronnen", zegt Gates in gesprek met zakensite Quartz. De nadruk ligt op technologie die nieuwe vormen van energie mogelijk maakt.

De energie-industrie is geen makkelijke markt om in te investeren. Tussen 2006 en 2011 zou van de 25 miljard dollar die durf-investeerders hebben uitgegeven aan nieuwe energietechnologie de helft zijn verdampt.

6 biljoen dollar

Bill Gates erkent dat investeerders risico's lopen en benadrukt dat je niet na twee jaar enorme successen moet verwachten. "De markt is tegelijkertijd zo groot dat als het wel lukt om een wezenlijke bijdrage te leveren, de waarde van je investering flink kan groeien." Volgens BEV heeft de wereldwijde energiemarkt een waarde van 6 biljoen dollar. 

De miljard dollar wordt opgebracht door een groepje superrijken, met een gezamenlijk vermogen van zo’n 170 miljard dollar. Naast Gates doen onder andere ook Alibaba-topman Jack Ma, Amazon-topman Jeff Bezos en Virgin-topman Richard Branson mee. 

Gates kondigde zelf vorig jaar al aan om een miljard dollar te steken in technologie die kan leiden tot schone energie. Daarvan gaat dus een deel naar BEV. 

Donald Trump

Het initiatief komt op een interessant moment. Waar de regering van Obama vol inzette op het tegengaan van klimaatverandering, lijkt de komende president Trump er nog altijd van overtuigd dat er niets aan de hand is.

"De gesprekken met de nieuwe Amerikaanse regering zullen belangrijk zijn", zegt Gates daarover. "Wat ons betreft staat dit onderzoek naar schone energiebronnen los van politieke overtuigingen."

STER reclame