Marrit Leenstra is blij met haar tijd op de 1.000 meter in Thialf
NOS SchaatsenAangepast

Leenstra wil negatieve gedachten nu echt van zich afgooien

Na haar vierde plaats op de 1.500 meter zat Marrit Leenstra zaterdag minutenlang diep teleurgesteld op een bankje in Thialf. Weer ontbrak het goede gevoel; om moedeloos van te worden. Maar een dag later zette ze een knop om.

Prompt reed de 27-jarige schaatsster haar beste tijd op een laaglandbaan op de 1.000 meter en was ze slechts dertienhonderdste langzamer dan winnares Heather Bergsma. Zit de sleutel naar succes tussen haar oren? "Ik kijk heel snel negatief naar dingen. Dat wil ik nu van me afgooien."

Een jaar geleden had Leenstra het er al over. De Amerikaanse vrouwen Heather Bergsma en Brittany Bowe en ook Jorien ter Mors waren oppermachtig en Leenstra besefte dat ze iets moest doen om haar concurrenten te achterhalen.

Italiaanse nieuwe prikkels

In een poging het gat te dichten besloot Leenstra dit seizoen om de overstap te maken naar het Italiaanse ijs, waar ze met de Italiaanse ploeg traint onder bondscoach Maurizio Marchetto.

Dat voelt goed: "Ik heb wel het gevoel dat het goed voor mij is om even uit mijn systeem te komen. Even iets heel anders doen, andere trainingen, een andere wedstrijdvoorbereiding. Zo krijg ik net even nieuwe prikkels, ook lichamelijk."

Archief: Leenstra voelt zich thuis in Italiaanse omgeving

Want Leenstra geeft toe dat ze soms wel een beetje moedeloos wordt van de hegemonie van de Amerikanen. "Dat is nu wel even weg", zegt Leenstra na haar zilveren plak op de 1.000 meter. "Maar gisteren voelde ik me wel weer zo."

"Ik kijk er heel snel negatief tegenaan. Dat is door de jaren heen een beetje gekomen, doordat het heel vaak niet lukte. Maar daar ga ik nu mee ophouden", neemt Leenstra zich voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl