Bob de Vries
NOS SchaatsenAangepast

De Vries zou koeien gaan melken, maar schaatst naar wereldtijd

Toen Bob de Vries vanochtend vroeg opstond, dacht hij aan de boerderij en aan de koeien die gemolken moesten worden. Maar een paar uur later staat hij gehuld in een schaatspak in het vernieuwde Thialf en glundert hij van oor tot oor.

Zo kan een dag toch anders verlopen. Door een late afzegging van Mats Stoltenborg mocht De Vries opdraven voor de 10.000 meter in de B-groep. Die won de 31-jarige Fries glorieus in een tijd van 12.47,53: de negende tijd ooit en de vierde in Thialf.

Weliswaar met een kwartetstart, maar De Vries was daarmee vijf seconden sneller dan Jorrit Bergsma, die in 12.52,20 naar het goud reed in de A-groep. "Ik raak er bijna zelf beduusd van", reageert De Vries na zijn snelle race. "Soms wil het ineens."

En dat is ook het verhaal van De Vries. Hij wisselt uitstekende races af met slechte. Een jaar geleden verbaasde hij in Calgary ook al eens in de B-groep, door daar de derde tijd ooit te rijden. Maar later op het NK lukte het niet om plaatsing voor de WK afstanden af te dwingen.

"Nu blijkt toch weer dat het erin zit. Dat is voor mij een reden om door te gaan", aldus de schaatser, die zijn plezier met name haalt uit het rijden van marathons.

"Dat blijft mijn passie. Daar wil ik de hele zomer wel energie voor insteken. Maar als ik een slechte rit rijd op de langebaan, dan word ik flink chagrijnig en denk ik: waar doe ik het voor?"

De Vries zou koeien gaan melken, maar schaatst naar wereldtijd

Koeien

En de koeien? Daar hoeven we ons geen zorgen over te maken volgens De Vries. Hij had op stel en sprong een vervanger weten te strikken.

"Zo zie je maar weer: soms is het beter om laat in te vliegen dan een lange voorbereiding te hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl