Ridgeciano Haps, de constante factor van AZ

time icon Aangepast

Ridgeciano Haps is een zeer gewaardeerde kracht bij AZ. De 23-jarige linksback toont zich bij de Alkmaarders een contante factor en is volgens ingewijden toe aan een stap hogerop.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hoelang is Haps nog voor AZ te houden?

Haps zette zichzelf afgelopen donderdag weer eens in de schijnwerpers door tegen FC Zenit te scoren. De treffer was kenmerkend voor een moderne linksback: opstomen aan de zijkant, bal aannemen, verdediger uitkappen en uithalen.

"Het gaat met de week beter", reageerde Haps daags na zijn goede optreden in de Europa League. "Ik voel me goed en wil proberen om deze lijn door te trekken."

Dromen van Oranje

Haps kwam via de amateurs van Elinkwijk bij AZ terecht. Daarvoor was hij ook actief in de jeugdopleiding van Ajax, dat het uiteindelijk niet in de geboren Utrechter zag zitten. Nu breekt hij door in Alkmaar.

Haps blijft er rustig onder. "Ik heb nog een contract tot 2019, ik zit hier wel goed", aldus de man die al eens hardop over het Nederlands elftal heeft gedroomd. "Ik vind dat ik het heb laten zien in de eredivisie, maar ik moet wachten op m'n kans", zei hij vorige maand nog tegen Fox Sports.

Trotse oma en moeder

Ridgeciano Haps was een van de smaakmakers bij AZ-Zenit en deed dat onder het toeziend oog van zijn moeder en oma. "Mijn moeder was heel trots en mijn oma zag mij voor het eerst voetballen. Ze komt uit Suriname en is op familiebezoek. Ze wilde graag komen kijken. Ze is 80 jaar."

Trainer John van den Brom hoopt dat Haps voor AZ kan worden behouden. "Je weet nooit hoe alles kan lopen. Er is belangstelling voor hem, maar het is niet aan mij om daar iets over te zeggen."

"Haps speelt niet twee of drie wedstrijden goed momenteel, maar is al enige tijd een constante factor op de backpositie. Dat zien andere clubs ook. We zien wel waar dit eindigt."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Haps: FC Zenit is van Champions League-niveau

"4-2, Vincent Janssen. We zaten erbovenop. Ze wisten niet wat ze moesten doen met onze druk." Het goede gevoel borrelt meteen bij Ridgeciano Haps op als hij terugdenkt aan de prachtige overwinning van AZ op Feyenoord van vorig seizoen. Vanmiddag treffen de clubs elkaar opnieuw.

Dosis zelfvertrouwen

Het was de wedstrijd die een puike tweede seizoenshelft inluidde voor Janssen en AZ. "We hebben laten zien dat we kunnen winnen van Feyenoord", klinkt de linksback zelfverzekerd.

Een dosis vertrouwen kreeg AZ sowieso afgelopen donderdag toen Zenit Sint-Petersburg met 3-2 in de Europa League werd verslagen, waardoor de club Europees overwintert.

"Dat was mooi. We wonnen van Zenit en we speelden ook nog een goede wedstrijd", aldus Haps, die ervoor waakt dat ze in Alkmaar naast hun schoenen gaan lopen. "We hebben dit seizoen veel punten verloren. Hoe dat kan? Ik weet het niet. We moeten er altijd vol voor gaan. Dan hebben we de kwaliteit."

STER Reclame