NOS VoetbalAangepast

Ridgeciano Haps, de constante factor van AZ

Ridgeciano Haps is een zeer gewaardeerde kracht bij AZ. De 23-jarige linksback toont zich bij de Alkmaarders een contante factor en is volgens ingewijden toe aan een stap hogerop.

Hoelang is Haps nog voor AZ te houden?

Haps zette zichzelf afgelopen donderdag weer eens in de schijnwerpers door tegen FC Zenit te scoren. De treffer was kenmerkend voor een moderne linksback: opstomen aan de zijkant, bal aannemen, verdediger uitkappen en uithalen.

"Het gaat met de week beter", reageerde Haps daags na zijn goede optreden in de Europa League. "Ik voel me goed en wil proberen om deze lijn door te trekken."

Dromen van Oranje

Haps kwam via de amateurs van Elinkwijk bij AZ terecht. Daarvoor was hij ook actief in de jeugdopleiding van Ajax, dat het uiteindelijk niet in de geboren Utrechter zag zitten. Nu breekt hij door in Alkmaar.

Haps blijft er rustig onder. "Ik heb nog een contract tot 2019, ik zit hier wel goed", aldus de man die al eens hardop over het Nederlands elftal heeft gedroomd. "Ik vind dat ik het heb laten zien in de eredivisie, maar ik moet wachten op m'n kans", zei hij vorige maand nog tegen Fox Sports.

Trainer John van den Brom hoopt dat Haps voor AZ kan worden behouden. "Je weet nooit hoe alles kan lopen. Er is belangstelling voor hem, maar het is niet aan mij om daar iets over te zeggen."

"Haps speelt niet twee of drie wedstrijden goed momenteel, maar is al enige tijd een constante factor op de backpositie. Dat zien andere clubs ook. We zien wel waar dit eindigt."

Haps: FC Zenit is van Champions League-niveau

"4-2, Vincent Janssen. We zaten erbovenop. Ze wisten niet wat ze moesten doen met onze druk." Het goede gevoel borrelt meteen bij Ridgeciano Haps op als hij terugdenkt aan de prachtige overwinning van AZ op Feyenoord van vorig seizoen. Vanmiddag treffen de clubs elkaar opnieuw.

Dosis zelfvertrouwen

Het was de wedstrijd die een puike tweede seizoenshelft inluidde voor Janssen en AZ. "We hebben laten zien dat we kunnen winnen van Feyenoord", klinkt de linksback zelfverzekerd.

Een dosis vertrouwen kreeg AZ sowieso afgelopen donderdag toen Zenit Sint-Petersburg met 3-2 in de Europa League werd verslagen, waardoor de club Europees overwintert.

"Dat was mooi. We wonnen van Zenit en we speelden ook nog een goede wedstrijd", aldus Haps, die ervoor waakt dat ze in Alkmaar naast hun schoenen gaan lopen. "We hebben dit seizoen veel punten verloren. Hoe dat kan? Ik weet het niet. We moeten er altijd vol voor gaan. Dan hebben we de kwaliteit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl