Regelwijziging moet judo spectaculairder maken

Aangepast
Judo moet meer spektakel opleveren AFP

Hoe kan judo nog spectaculairder worden voor de kijkers? Kortere wedstrijden, minder straffen en meer nadruk op de ultieme score: ippon. De internationale judofederatie (IJF) heeft een aantal regelwijzigingen voorgesteld voor de komende olympische cyclus om de sport begrijpelijker en spectaculairder te maken.

Zo verdwijnt de yuko en worden scores die vroeger een yuko opleverden, nu gewaardeerd met een waza-ari. Verder worden partijen bij de mannen een minuut korter (was vijf minuten) en kan een judoka de partij verliezen wanneer hij of zij drie straffen krijgt. Voorheen waren dat er vier.

Vanaf januari tot en met het WK in Boedapest in augustus zal er op internationaal niveau getest worden met de nieuwe regels. Na dat WK zullen de regels, eventueel met wat aanpassingen, officieel worden aangenomen.

Voor Kim Polling en Juul Franssen lijkt de regelwijziging positief uit te vallen. Beide judoka's lieten op Twitter weten gematigd positief te zijn over de nieuwe regels.

Kim Polling
@kimpolling
@M_Weststrate ik denk dat het voor mij wel positief uit gaat pakken. Maar ik ben benieuwd!
2 jaar geleden
Juul Franssen
@FranssenJuul
@M_Weststrate De toekomst zal het uit moeten wijzen, maar ik ben positief gestemd.
2 jaar geleden

Marhinde Verkerk is nog iets positiever dan Polling en Franssen, blijkt uit haar tweet.

Marhinde Verkerk
@MarhindeV
Nieuwe judo regels: yuko wordt wazari en na 4 wazari's win je. N de wedstrijd wordt niet meer beslist door 1 straf! Héél goed! @M_Weststrate https://t.co/XuBlDAzaNY
2 jaar geleden

STER Reclame