Badr Hari (links) en Rico Verhoeven
NOS Nieuws

Badr Hari gaat voor de overrompeling, Rico Verhoeven voor de punten

Fans kijken er al maanden naar uit en vanavond is het zover: de Nederlandse kickboksers Rico Verhoeven en Badr Hari staan tegenover elkaar in de de ring. Journalist Jens Olde Kalter schreef het boek Badr, maar gaat niet per se uit van een overwinning van 'bad boy'.

"Ik vind het ontzettend moeilijk om te kiezen", vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Ook de kenners, de oud-kampioenen, zijn het niet eens met elkaar." Toch wil Olde Kalter best een voorspelling wagen over het verloop van de wedstrijd. "Rico Verhoeven moet de eerste ronde de orkaan van geweld van Hari zien te doorstaan. En daarna moet hij hem technisch en conditioneel aftroeven."

Want wat betreft uithoudingsvermogen is Hari (32) de mindere van Verhoeven (27). Hari's laatste gevecht dateert van augustus 2015, Verhoeven is de huidige wereldkampioen. "Hari heeft niet het ritme, de trainingsarbeid en het trainingsethos van Verhoeven", zegt de journalist. "En als je niet elke dag in de sportschool zit, maar wel aan de bar, dan ben je niet meer zo fit."

Dat hij niet zo fit is, erkent Hari zelf natuurlijk niet, zegt Olde Kalter. "Wat moet hij dan zeggen, ik ben slapper geworden, ik kan niks meer?" Overigens is het geen groot nieuws dat Hari niet in topvorm is. "Ook toen hij nog wel trainde, was hij zelden fit genoeg om drie ronden voluit te gaan. Hij moet het van het geweld hebben, van de overrompeling."

Geen gelijkmaker

Toch kan het ook zijn dat Verhoeven in de aanval gaat, denkt de journalist. "Normaal zoekt hij meer het gaatje om punten te pakken, maar misschien denkt hij wel: bekijk het maar lekker."

"Dat is het leuke aan vechten, je weet het niet. Als de underdog een goeie klap lanceert, terwijl de ander zijn dekking toevallig laag heeft hangen, dan is het gewoon klaar. Je krijgt geen kans op de gelijkmaker, zoals bij voetbal." Het kan dus best op een knock-out uitlopen. "Hari is in ieder geval extreem vaak knock-out gegaan, ook als kind al. Maar hij heeft natuurlijk ook heel veel mensen knock-out geslagen."

Olde Kalter denkt dat alle aandacht voor 'het gevecht van het jaar' goed is voor het kickboksen. "Het brengt het ingekakte kickbokslandschap weer onder de aandacht, en niet zo'n beetje ook."

En dan maakt het niet eens uit hoe het gevecht verloopt, denkt hij. "Je zou zeggen dat het netjes moet gaan, maar ook als er een incident is, dan is er in ieder geval weer aandacht geweest." Een van de incidenten die veel fans zich nog zullen herinneren, was in de K1-finale van 2008. Hari werd toen gediskwalificeerd omdat hij Remy Bonjasky trapte terwijl die op de grond lag.

Voor veel liefhebbers zijn dat soort misdragingen geen punt, zegt Olde Kalter. "Hari heeft zulke dingen zo vaak gedaan, ook buiten de ring. Dan schreeuwt iedereen moord en brand, maar de mensen kopen wel kaartjes als hij gaat vechten."

Het gevecht tussen Badr Hari en Rico Verhoeven is vanavond vanaf 22.00 uur in het Duitse Oberhausen. De NOS is erbij: volg ons Snapchat-account nosnieuws.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl