NOS NieuwsAangepast

Rusland zegt WADA-rapport uitgebreid te gaan bestuderen

Het Russische ministerie van Sport zegt dat het het vandaag gepresenteerde WADA-rapport uitgebreid gaat bestuderen, maar benadrukt dat er nooit sprake is geweest van een dopingprogramma dat door de staat werd aangestuurd om dopingtests van sporters te manipuleren.

Uit het tweede rapport van een onderzoekscomité van het wereldantidopingagentschap WADA blijkt dat meer dan duizend Russische sporters in verband kunnen worden gebracht met positieve dopingtesten of het verdoezelen daarvan. Dat onderzoek werd gedaan onder leiding van professor Richard McLaren.

Het Russische ministerie zei ook bereid te zijn om nauw samen te werken met verschillende antidopinginstanties. Niet alleen het ministerie van Sport, ook het Kremlin heeft gezegd dat het de conclusies uit het WADA-rapport verder wil bestuderen, meldt staatspersbureau Interfax.

Kritiek

Veel Russische sporters, sportofficials, maar ook parlementsleden reageren wantrouwend op het rapport. Volgens correspondent Geert Groot Koerkamp hebben ze vooral kritiek op de manier waarop het rapport tot stand is gekomen.

"Ze zeggen dat het hele rapport gebaseerd is op de uitspraken van één persoon, namelijk het voormalige hoofd van het Russische antidopinglaboratorium", zei Groot Koerkamp op NPO radio 1. "Ook zeggen ze dat er geen concrete bewijzen zijn en dat het rapport is bedoeld om de Russische sport en Rusland zwart te maken."

'Naam zuiveren'

Toch zijn er ook andere geluiden, bijvoorbeeld van oud-polsstokhoogspringer Jelena Isinbajeva. Zij is net benoemd tot hoofd van de nieuwe raad van toezicht van het Russische anti-dopingbureau Rusada, dat na eerdere dopingschandalen door de WADA op een zijspoor is gezet en zich wil rehabiliteren.

"Isinbajeva heeft gezegd: wij zullen er alles aan doen om onze naam te zuiveren, om ervoor te zorgen dat Rusland weer volledig kan deelnemen aan de sporten in de toekomst." Het Russische antidopingagentschap buigt zich volgende week over het rapport van het WADA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl