President Obama
NOS NieuwsAangepast

Obama laat cyberaanvallen verkiezingen onderzoeken

De Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten onderzoeken de cyberaanvallen tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne. President Obama heeft om het onderzoek gevraagd. Het moet klaar zijn voordat hij op 20 januari het Witte Huis verlaat en Donald Trump er zijn intrek neemt.

Tijdens de campagne waren er meerdere hacks die aan de verkiezingen gerelateerd waren. Onder meer de Democratische Partij en de mailbox van Clintons campagneleider John Podesta waren doelwit. De documenten kwamen via diverse sites naar buiten.

Amerikaanse inlichtingendiensten beschuldigden in oktober Rusland van het goedkeuren of uitvoeren van de aanvallen. Die zouden bedoeld zijn om de verkiezingen te beïnvloeden. Amerikaanse Congresleden vroegen de regering van Obama om meer details bekend te maken.

Of het rapport over het nu door Obama ingestelde onderzoek openbaar wordt gemaakt, is de vraag. Het wordt volgens zijn anti-terreur- en veiligheidsadviseur Lisa Monaco in elk geval gedeeld met leden van het Amerikaanse Congres.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl