ANP

ProRail zegt nog steeds niet op de hoogte te zijn van het kabinetsbesluit om de zelfstandigheid van het bedrijf terug te draaien. ProRail valt weer onder het ministerie van Infrastructuur en Milieu om het bedrijf beter te kunnen aansturen. De directie zegt van niets te weten, maar staatssecretaris Dijksma bestrijdt dat. 

ProRail is nu nog een besloten vennootschap met een eigen raad van commissarissen. In de nieuwe structuur valt het bedrijf onder de directe verantwoordelijkheid van het ministerie. De taken, onderhoud en beheer van het spoor, werden in 1995 afgesplitst van NS. 

ProRail zegt het besluit goed te gaan bestuderen, en is benieuwd op grond van welke nieuwe elementen het besluit is genomen. Het bedrijf wil weten wat de personele, organisatorische, juridische en financiële consequenties zijn.

Negatieve gevolgen

Organisaties als de Nederlandse Spoorwegen, FNV Spoor, Koninklijk Nederlands Vervoer en reizigersorganisaties zeiden in oktober nog in een brief aan Dijksma dat een verandering in de bedrijfsstructuur van ProRail onverstandig is. Werkgeversorganisatie VNO-NCW waarschuwde voor de mogelijke negatieve gevolgen voor investeringen in het spoor.

Dijksma liet in oktober nog weten dat door de verandering bij ProRail de arbeidsvoorwaarden van de 4000 werknemers niet veranderen. Ze wil zich in de Tweede Kamer beter kunnen verantwoorden voor de besteding van ruim twee miljard euro belastinggeld per jaar.

STER reclame