NOS NieuwsAangepast

Video Wilders: Nederland is een ziek land geworden

Geert Wilders heeft in een PVV-filmpje op YouTube gereageerd op zijn veroordeling door de rechter in de 'minder minder'-zaak. "Nederland is een ziek land geworden", zegt hij. Volgens Wilders hebben de rechters met hun uitspraak miljoenen Nederlanders beperkt in hun vrijheid van meningsuiting "en daarmee iedereen veroordeeld".

Hij gaat ook inhoudelijk op onderdelen van de uitspraak in: "Marokkanen zijn geen ras en mensen die wat zeggen over Marokkanen zijn geen racisten. Ik ben geen racist en mijn kiezers zijn dat ook niet."

Tegen premier Rutte zegt hij: "Het zal jullie niet lukken mij monddood te maken en de PVV klein te krijgen."

Hoger beroep

In een eerste reactie op zijn veroordeling haalde hij al hard uit op Twitter. Hij zei onder meer dat de rechters de PVV haten. Direct na de bekendmaking van het vonnis in de zaak maakte Wilders' advocaat Knoops bekend dat hij in hoger beroep gaat.

De rechters achten Wilders als politicus schuldig aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, maar leggen hem geen straf op.

Het volledige vonnis van de rechter

Wilders liet al voor de uitspraak weten zich er niets van te zullen aantrekken. "Wat de uitspraak ook wordt, ik zal me uit blijven spreken over het Marokkanen-probleem en geen rechter, politicus of terrorist kan me stoppen."

De rechter noemde de opstelling van Wilders tijdens het proces en zijn uitspraken over een politiek proces en de partijdigheid van de rechters "een gekozen politicus onwaardig".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl