Snuffelen in de persoonlijke post van prinsen en prinsessen

Rijksmonument Paleis Soestdijk ANP

Uitnodigingen voor koninklijke trouwfeesten of uitvaarten, kerstkaarten en uitnodigingen voor een diner van het Koninklijk Huis - allemaal zijn ze nu te zien in Paleis Soestdijk.

Vanaf vandaag is daar de tentoonstelling Afzender: Koninklijk Huis te bezichtigen. Alle 250 documenten zijn verstuurd door of namens leden van de koninklijke familie. De kaarten zijn meestal voorzien van een gedrukte handtekening, soms voorzien van een persoonlijke ondertekening. 

Tafelschikking

Ook liggen er programmaboekjes, net als menukaarten en liturgieën. Te zien zijn bijvoorbeeld de liturgie van de doop van prinses Juliana, programmaboekjes van de uitvaarten van koningin-moeder Emma en van prins Hendrik, de tafelschikking bij het huwelijk van prinses Juliana en menukaarten van diverse staatsbanketten.

De collectie bevat verder originele kerstwensen van koningin Wilhelmina, koningin Juliana en koningin Beatrix met een opgeplakte foto. De kerstwensen van prins Bernhard zijn veelal voorzien van een foto van hem met een dier in de natuur. 

Regeringsleiders

Deze koninklijke kaarten met originele handtekeningen werden en worden traditiegetrouw voor Kerstmis bijvoorbeeld verstuurd aan de buitenlandse staatshoofden en regeringsleiders, hofpersoneel, familie en goede vrienden. 

Het materiaal van de tentoonstelling is afkomstig van verzamelaar Ronald Coers. Die zegt tegen RTV Utrecht: "Het geeft een mooi tijdsbeeld van de Oranjes door de jaren heen. Mijn favoriet is de kerstwens van 1938 van koningin Juliana en prins Bernhard. Dat is een foto van het stel en die is persoonlijk gesigneerd."

De tentoonstelling Afzender: Koninklijk Huis is te bezoeken tot en met zondag 12 maart 2017.