ANP
NOS NieuwsAangepast

Kiesraad voorziet worsteling met stembiljet door woud aan partijen

De Kiesraad vreest voor problemen met het stemformulier door het bijna-record van ingeschreven politieke partijen. Op het grote uitvouwbare vel passen maximaal 34 partijen, maar er staan er nu 63 ingeschreven. "Bij die 34 is de grens van het huidige stembiljet echt bereikt", zegt directeur Melle Bakker van de Kiesraad.

Bakker heeft nog geen idee hoe het probleem opgelost kan worden. Twee stembiljetten lijkt de Kiesraad een slecht idee, net zo min als het bedrukken van de voor- en de achterkant van het vel. Partijen die op vel 2 of op de achterkant staan, zijn dan behoorlijk in het nadeel, zegt Bakker. Het oog van de stemmer valt er minder snel op.

Plakbandje

Het verkiezingsjaar 2006 telde een record van zo'n 72 partijen, weet Bakker. Maar destijds werd met de computer gestemd en verschillende machines werden aan elkaar gekoppeld. Met papieren stembiljetten kan dat nu eenmaal niet. "Moeten we ze met een plakbandje aan elkaar maken? Ik heb geen idee."

Hoop

Op 30 januari maakt de Kiesraad bekend hoeveel politieke partijen daadwerkelijk meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017. Bakker heeft nog hoop. Doorgaans valt ongeveer de helft of iets meer af.

Anders moeten het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Kiesraad met de drukker om tafel. "Slimme mensen moeten dan een oplossing bedenken."

Kiesraad vreest problemen met stembiljet door toestroom partijen

In 2008 is de stemcomputer vervangen door het papieren vel met rood potlood. De stemcomputer voldeed niet aan alle veiligheidseisen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl